Berätta historien om dig!

Att skriva ett attraktivt personligt brev

I ditt CV presenterar du din utbildning och arbetslivserfarenhet, medan du i ditt personliga brev ska berätta historien om varför du söker jobbet, vad kan du tillföra och varför man ska anställa just dig. Vi guidar dig i 5 enkla steg – till ett vinnande personligt brev!

Vad bör du fokusera på?

Synka dina kompetenser med jobbet som du söker till

Läs igenom jobbannonsen noggrant innan du börjar skriva ditt personliga brev, detta för att du ska lyfta upp det som efterfrågas.

  • – Vilka är de aktuella  arbetsuppgifterna?
  • – Vilka personliga egenskaper efterfrågas?
  • – Är det någon speciell kompetens eller erfarenhet som är extra viktiga?

När du bildat dig en uppfattning om vad företaget efterfrågar för den specifika tjänsten är det dags att synka det med dina egna egenskaper och kompetenser.

Var övertygande och inled med kraft

Påbörja ditt personliga brev med att tydligt, kort och övertygande förklara varför just du sökt jobbet. Vad som fångade ditt intresse? Vad hos företaget som attraherar dig? Tänk ur arbetsgivarens synvinkel och avsluta första stycket med att sammanfattat motivera varför just du är rätt person för jobbet. 

Sälj in dig själv!

Nu gäller det att sälja in dig själv, dina erfarenheter, kompetenser och resultat från tidigare arbeten ska lyftas nu. Matcha dina tidigare erfarenheter och lärdomar med det som efterfrågas för jobbet. Söker arbetsgivaren exempelvis någon med god struktur, lyft då exempelvis hur du arbetat metodiskt i ett tidigare arbete.

Din ansökan blir mer konkret och övertygande om du kan lyfta dina erfarenheter och kompetenser bestående av verkliga exempel. Du kan också lyfta lärdomar du fått när du har jobbat med en viss arbetsuppgift, eller hur du förbättrats inom ett visst område. 

Avrunda med att uppmana till handling

När du avslutar ditt personliga brev är det bra att uppmana till handling och vem uppmaning riktar sig till. Exempelvis kan du skriva ”Jag kommer kontakta er om en vecka” eller ”Jag ser fram emot att höra från er för att berätta närmare om vem jag är”. 

Glöm inte att korrekturläsa ditt brev

När du känner dig klar med ditt personliga brev kan det vara bra att låta någon annan läsa det. Dels för att hitta eventuella grammatik och stavfel men också för att få input från en extern part som kan komma med förbättringsförslag.

Var positiv och tro på dig själv

Ditt personliga brev ska andas positivitet och tydligt visa att du tror på dig själv. Det ska också tydligt visa hur gärna du vill ha jobbet på det rekryterande företaget. Var inte blygsam utan uppmärksamma arbetsgivaren på vad som är så bra med just dig. Tänk på att alltid leva upp till det du lovar.

Att skriva CV

Vad ska egentligen ditt CV innehålla, hur långt ska det vara och vad är det perfekta upplägget?

Juridik & policies

Följ oss på sociala medier

© All rights reserved Tandfakta JS AB 2018