När du har sökt ett jobb gäller det att vara redo

Förbered dig inför intervjun

Att gå på en arbetsintervju kan alltid kännas nervöst oavsett om du är ny på arbetsmarknaden eller om du har mångårig arbetslivserfarenhet. Att du har fått tid för en intervju betyder ju dock att du är intressant för tjänsten eller hur? Vi guidar dig i hur du bäst förbereder dig för mötet.

5 steg i hur du är väl förberedd

Var påläst inför intervjun

Ta dig tiden att läsa in vad som efterfrågas när det gäller kompetenser och egenskaper. Läs även på om företaget du ska besöka och vad de har för verksamhet. Detta för att du ska få en uppfattning om hur det är att arbeta på företaget men också för att hjälpa dig svara på vad skulle kunna bidra till verksamhetens fortsatta utveckling.

Ladda med ett batteri av svar på intervjufrågor

När det är dags för din intervju har du din chans att visa varför du ska ha jobbet men också ett ypperligt tillfälle för dig att ta reda på mer om tjänsen. Förbered dig med ett batteri av frågor som du vill ställa till rekryteraren, men förbered dig på frågor som rekryteraren kan komma att ställa till dig.

Preparera konkreta exempel

Du kan bli tillfrågad att ge riktiga exempel på särskilda situationer från dina tidigare arbetsplatser och hur du handskades med dessa. Rekryteraren kan be dig om exempel på egna initiativ du tagit på ett tidigare jobb, eller på en situation som inte blev som du tänkt dig och hur du handskades med det. Får du en fråga som du inte förberett dig på, ta dig tid och tänk igenom ditt svar. Intervjuaren förväntar sig inte att du ska svara på stört.

Klä dig rätt inför intervjun

Anpassa din klädsel till företaget du besöker. Var hellre lite uppklädd än det motsatta. Signalen du skickar är att du tar intervjun på allvar.

Slappna av!

Glöm inte bort att den person som intervjuar dig är yrkesmässig och  tar hänsyn till att du kan vara nervös. Att du är lite nervös tyder bara att du tar intervjun på allvar.. Ta den tid du behöver för att besvara rekryterarens fråga. Att svara konstigt på grund av nervösitet är helt ok, förklara bara vad du menade och Det är helt ok att skratta bort misstag.

Första intrycket

Passa den utsatta tiden i tid, kom helst i god tid. En sen ankomst ger aldrig ett gott första intryck. Är du ute i god tid får du en bra och lugn start och undviker att komma fram stressad. Glöm inte att ringa och meddela om du mot förmodan skulle få förhinder eller bli sen. Ha koll på namnet på den du ska träffa – det visar att du är förberedd. Hälsa med ett leende och titta personen du träffar i ögonen.

Juridik & policies

Följ oss på sociala medier

© All rights reserved Tandfakta JS AB 2018